banner badalona

Cercar

7
Suports
Tota la ciutat Proposta Ciutadana

Sistema alimentari sostenible a Badalona

L’alimentació està en la base de la majoria dels problemes avui al món (pobresa, fam, migracions, canvi climàtic). Ens alimentem amb un 70% de productes que vénen de fora: obliguem els països del Tercer Món a conrear per Occident i els productes que consumim degraden el medi ambient ja que, gairebé en la seva totalitat, han estat produïts de manera molt contaminant i han estat transportats des de llargues distàncies. Creiem que és possible repensar aquest model agro-alimentari incidint en la producció i consum locals, convenientment recolzats per polítiques locals, incrementant, també, el volum de la producció ecològica.

 

Proposem crear el Consell Alimentari Municipal de Badalona per definir, de forma participativa, les polítiques alimentàries i la seva aplicació. Considerem, en aquest sentit, que caldrà impulsar mesures per:

· anar frenant l’entrada de les grans superfícies als mercats municipals (o situades en la proximitat);

· garantir que la compra pública del consistori (menjadors d’escoles públiques, bancs d’aliments, residències de gent gran, Hospital de Badalona…) incorpora criteris de producció local, ecològica i de temporada;

· mapejar la terra agrícola que hi ha a Badalona i ampliar-la, estudiant-ne les possibilitats amb requalificacions de solars o espais abandonats i, protegint-la, per evitar futures especulacions.

 

Resultats

· Aprofitar les oportunitats de producció i elaboració alimentàries locals

· Vincular el sistema de producció alimentari amb la formació en cuina professional, la capacitació en cuina domèstica, la generació de noves oportunitats laborals (capacitació per a la indústria alimentària, microempreses d’artesania alimentària…)

· Incrementar la superfície verda urbana i la destinada a ús hortícola

· Recuperar el contacte amb l’origen, el conreu i l’elaboració dels aliments

· Oferir eines de responsabilització, criteri i autonomia sobre els propis actes de consum alimentari

· Millorar la salut de la ciutat a través d’un sistema alimentari local que resolgui dèficits ambientals, socials i sanitaris

 

Més informació: https://www.dropbox.com/s/dyyo9vjx1lff7ns/prezi%20food%20system-1.pdf?dl=0

Publicat per Xarxa d'Economia Solidària_Barcelonès Nord el 27 Juny 2016Eix 1. Drets Socials Proposta Ciutadana

Comentaris

Agraïm la teva proposta i t’informem que en la mesura de les possibilitats de l’Ajuntament, estem introduint mesures i accions dirigides en la línia que apuntes. De fet, el PAM inlou el “Programa d'Acció contra la pobresa i suport en situacions de vulnerabilitat social”, on s'estan dissenyant tallers/cursos de "cuina econòmica i saludable" així com de "consum energètic econòmic i sostenible.
D'altra banda el programa "Badalona Ciutat Comercial i Turística" recull la teva inquietud en temes com el comerç de proximitat, la compra pública responsable, i l’àmbit Badalona Pròspera i Sostenible treballa àrees com els horts urbans i l'ampliació de terreny agrícola. Informar-te, també, que Badalona colidera el PECT (projectes d'especialització i competitivitat territorial) juntament amb Santa Coloma de Gramenet i els territoris limítrofs destinat a “Salut i Alimentació”, programa que s'engloba dins l'Estratègia de Desenvolupament Regional del projecte europeu RIS3. Ens posem a la teva disposició per ampliar-te la informació al respecte.
Gràcies per la teva participació, seguim treballant i decidint Badalona conjuntament.

Programes de l'Ajuntament on s'inclou teva proposta:
http://participa.badalona.cat/propostes-eix-1/16-accio-contra-la-pobresa-i-suport-en-situacio-de-vulnerabilitat-social
http://participa.badalona.cat/propostes-eix-2/36-ciutat-comercial-i-turistica
Publicat per Ajuntament el 19 Octubre 2016
Inicia sessió per afegir un comentari

Plaça de la Vila, 1 :: 08911 Badalona :: Tel. 93 483 26 00 :: participacio_ciutadana@badalona.cat :: Nota legal ::